Competitiehervorming in het handbal

COMPETITIEHERVORMING IN HET HANDBAL - BENE-LEAGUE WORDT MET VIER JAAR VERLENGD

De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone een competitiehervorming in de nationale en regionale competities doorgevoerd. Zoals de bonden vorige week in een gezamenlijk persbericht reeds aankondigden zijn er geen dalers, enkel stijgers. Vandaag werd er beslist dat er ook geen kampioenen aangeduid worden omdat niet alle competities afgewerkt werden. Voor wat betreft de BENE-League, de grensoverschrijdende competitie met zes Belgische en zes Nederlandse teams, is er een nieuw akkoord voor vier jaar. Van Belgische zijde nemen dezelfde ploegen als het voorbije seizoen deel. 

De federaties hebben de voorbije week werk gemaakt van een doorgedreven competitiehervorming op nationaal- en regionaal vlak. “Het was belangrijk om de onrust bij de clubs weg te nemen en hen snel duidelijkheid te verschaffen”, zegt afscheidnemend voorzitter Piet Moons“De clubs kunnen nu in alle rust volgend seizoen beginnen voor te bereiden. Parallel met de competitiehervorming in eigen land voerden we deze week ook gesprekken met het Nederlands Handbalverbond. Met succes want we hebben een akkoord om deze succesvolle en hoogstaande sportieve competitie te verlengen voor nog eens vier jaar.” 

In eerste en tweede nationale bij de mannen bestaat de reeks volgend seizoen uit tien in plaats van acht ploegen. Ook in eerste nationale bij de dames komen er twee ploegen bij en zijn er dus tien in plaats van acht teams die het tegen elkaar zullen opnemen. In tweede nationale zullen er net als dit jaar twaalf ploegen het tegen elkaar opnemen. 

 

In Vlaanderen blijven er bij de heren drie Liga reeksen van telkens twaalf ploegen behouden. Bij de dames is er één Liga reeks die voortaan tien in plaats van acht ploegen zal tellen. In Wallonië is er bij de heren één regionale reeks van tien ploegen en bij de dames één regionale reeks van dertien ploegen. 

Details over de reeksindelingen vinden jullie in onderstaand overzicht.

Reeksindelingen

BENE-League

1. Achilles Bocholt
2. HC Visé BM
3. Sporting Nelo
4. HC Tongeren
5. Initia Hasselt
6. HC Atomix

Aangevuld met 6 Nederlandse teams

De onderstaande gepubliceerde reeksen zijn definitief voor zover de clubs zich inschrijven voor deze reeks. Wanneer er clubs niet wensen te promoveren of vrijwillig wensen te degraderen dienen ze dat kenbaar te maken aan de bevoegde federatie nationaal of regionaal.

Nationale competitie

Heren 1e nationale

Er is geen promovendus van 1e nationale naar BENE-League. Dezelfde acht teams als vorig seizoen blijven in eerste afdeling. Op basis van de rangschikking bij stopzetten van de competitie promoveren de clubs gerangschikt op plaatsen 1 & 2 in 2e nationale naar 1e nationale. Op die manier wordt 1e nationale een reeks van 10 ploegen.

1. HBC Izegem
2. KTSV Eupen
3. Kreasa Houthalen
4. EHC Tournai
5. Olse Merksem
6. Apolloon Kortrijk
7. HC Eynatten-Raeren
8. HC Sasja
9. HC Visé BM 2
10. HC DB Gent

 

Regionale competitie

Vlaanderen – VHV – Heren

Uit elke LIGA VHV-reeks stijgen 2 ploegen naar een hogere liga (en 2 teams naar 2e nationale vanuit LIGA 1). Zo blijven er telkens 12 ploegen in LIGA 1 & 2 en LIGA 3

LIGA 1 bij start 2020/2021:

1. HC Eeklo
2. Handbalclub Roeselare
3. Elita Lebbeke
4. HK Waasmunster
5. HV Uilenspiegel
6. Handbal Tongeren 2
7. HC Atomix 2
8. HC Sasja 2
9. Initia Hasselt 2
10. Apolloon Kortrijk 2
11. HBC Dendermonde
12. HHV Meeuwen