Interview met onze T1, Kevin Jacobs

Goedemiddag, Kevin! Wil je jezelf even voorstellen?
Ik ben Kevin Jacobs, sinds vorig jaar trainer van de eerste ploeg van Sasja en al meer dan twintig jaar actief bij Sasja. Ik heb eerst een twintigtal jaar bij de eerste ploeg van Sasja gespeeld, waarna ik vorig jaar de trainersfakkel heb overgenomen van mijn vader, Alex, die ook nog steeds actief is bij Sasja.

Van waar komt die liefde voor handbal?
Die is met de paplepel mee gegeven! Mijn vader is al meer dan 40 jaar actief bij Sasja, ook eerst als speler en daarna als coach. Vanaf mijn drie-vier jaar loop ik dus rond in de sporthal en kijk ik wedstrijden van de eerste ploeg. Ik heb in de jeugd bij  andvliet gespeeld, een satellietclub van Sasja. Op mijn 15 jaar heb ik dan de overstap naar Sasja gemaakt. Het is altijd mijn intentie geweest om bij Sasja te geraken en kijk nu! Sindsdien ben ik er niet meer weg geraakt! (lacht)

Mooi om te zien, die club liefde!
Ja, dat is iets dat je tegenwoordig niet meer vaak ziet, zeker niet bij de populairdere sporten. Bij handbal komt het nog wel voor, maar begint het ook zeldzamer te worden… Maar kijk, ik kom al heel mijn leven op Sasja, het is mijn place to be!

Dat is mooi! Hoe staat het met de kern voor dit seizoen?
Er is niet veel veranderd tegenover vorig seizoen. We hebben de kern samen kunnen houden en ik denk wel dat dit een voordeel is. We hebben een jonge kern met enkele ervaren spelers, zoals Hans, Nemanja, Jasper en Sam. Zij kunnen hun ervaring doorgeven. Ook hebben we enkele talentvolle jongeren in de kern. Een ideale mix tussen talent en ervaring. We kiezen bewust om de eigen jeugd volop kansen te geven. Dit is de laatste jaren wat moeilijker gelukt.

Is dat ook de denkwijze achter de Sasja-academie?
Zeker! We zijn hier enkele jaren geleden mee gestart. We zagen dat er nood was aan extra trainingen, vooral op technisch vlak maar ook qua algemene ontwikkeling zoals looptechniek en mobiliteit. Hier wordt dan in kleine groepen aan gewerkt. Dit was een groot succes bij onze jeugdspelers en de jeugdspelers uit de omgeving. Door Corona is dit een beetje verwaterd, maar dit seizoen willen we de draad opnieuw oppikken, op zondag 26 september. We willen zo het Antwerps handbal terug naar een hoger niveau tillen.

Zien we Sasja herleven?
Ja, zeker! Naast de Sasja-academie is er vorig jaar ook een nieuwe vloer gelegd in de sporthal, met minder lijnen. Deze vloer is meer gericht op handbal en is aantrekkelijker voor spelers, media en supporters.

Goed om te horen! Terug naar het seizoen, wat vond je van de voorbereiding?
Er waren heel wat ups en downs. Over de trainingsmentaliteit en intensiteit kan ik niet klagen. De jongens hebben hard gewerkt. Ik heb er ook meteen de pees op gelegd na het seizoen inactiviteit. Ik denk dat dat wel nodig was. We zijn tijdens de Corona break ook blijven trainen in groepen van vier, in lijn met de Covid-maatregelen. Dit was in samenwerking met kinesisten om blessures tijdens deze voorbereiding te voorkomen. Ik denk dat dit voor de jongens een enorme opsteker was, zowel op fysiek als mentaal vlak. Heel wat jongens legden betere testen af dan vorig seizoen, ze hebben fysieke vooruitgang geboekt. Wat de wedstrijden betreft, we hebben er veel verloren. We hebben er wel bewust voor gekozen om tegen sterke tegenstanders te spelen. Tegen de sterkere ploegen speelden we zeer sterk en verloren we slechts met enkele doelpunten. Wanneer we tegen rechtstreekse concurrenten speelden, was er te weinig concentratie. Onze prestaties moeten constanter. Dat is jammer, maar we hebben bewezen vorig weekend tegen Kortrijk dat we het niveau aankunnen.

Hoe ging de ploeg om met de verloren wedstrijden?
Heel goed, ze zijn positief gebleven. Je wint ook niks met kampioen te worden van de voorbereiding. We moeten er staan met de competitie, dat is wat telt. De start zal zeer belangrijk worden. Als we een goede start hebben, liggen er mogelijkheden.

Wat zijn de verwachtingen voor het seizoen?
We hebben vorig jaar op de club uitgesproken dat we binnen drie jaar opnieuw in de BENE-league willen staan. We willen aan de top spelen. We beginnen elke wedstrijd om te winnen. Begrijp me niet verkeerd, ons seizoen is niet mislukt als we geen kampioen spelen, het blijft een drie-jaren-plan. Maar ik ben enorm competitief en wil alles winnen, dus als er mogelijkheden liggen om kampioen te spelen, zullen we die zeker grijpen! De plaatsjes vanboven zullen duur verkocht worden. Ik weet ook
dat de concurrentie zeer sterk voor de dag zal komen. Er zullen heel wat ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Kortrijk en Izegem hebben hun ambities uitgesproken. Ik denk ook aan Houthalen die vorig jaar aanhaalden dat ze dit seizoen willen promoveren. Ook de Duitstalige ploegen brengen goed handbal en dat zijn altijd moeilijke verplaatsingen. De top vijf zal dicht bij elkaar liggen. We moeten onze thuiswedstrijden winnen en op verplaatsing zo veel mogelijk punten proberen halen. 

Tot slot, dit weekend staat de beker op het programma. Wat zijn daarin de ambities? (dit interview werd opgenomen voor de bekerwinst tegen Desselgem)
Ik wil zo ver mogelijk geraken. Het hangt altijd af van de loting, maar de beker is de snelste weg naar een prijs. Zondag is daarin de eerste klip dat we moeten omzeilen. We moeten geconcentreerd aan de wedstrijd beginnen.

Heel veel succes!