In de pers: Geloof in eigen jeugd heeft geloond

  • NIEUWS

  • CLUB

News image.

via HLN, auteur: Dirk Bogaerts

Handbalclub Sasja opnieuw actief op hoogste niveau: “Geloof in eigen jeugd heeft geloond”

Antwerpen doet weer mee in het tophandbal. Na drie jaar in tweede nationale te hebben doorgebracht, keert Biobest Sasja terug naar de prestigieuze Super Handball League, voorheen de BeNe-League. Sasja neemt het zaterdag op tegen Houten.

Eén keer kampioen van de Beneliga, zesmaal landskampioen en evenveel winnaar van de Beker van België: de gouden jaren van KV Sasja HC behoren al een poosje tot het verleden. Na drie jaar vagevuur in tweede divisie klaart de hemel weer op boven Hoboken. “Na de degradatie in 2019 zijn we terug beginnen bouwen”, zegt trainer Kevin Jacobs (41). “Een aantal keer hadden we de promotie op een haar na gemist. Het verhaal van ‘net niet’. Blessures zaten daar voor iets tussen. Of die ene ‘do or die’-match tegen Eupen. Eén goal verschil besliste toen over het lot. Afgelopen seizoen was het dan toch prijs. Eigenlijk een beetje buiten de verwachtingen.”

Voor de traditieclub, opgericht in 1958, is de heropleving een nieuwe mijlpaal. “Van het aantrekken van dure versterkingen zijn we afgestapt. Daar zijn de middelen niet voor”, weet Jacobs. “We weten waar we naartoe willen. De club heeft een project ontvouwd waarbij eigen jeugd centraal staat. Onze strategische aanpak en geloof heeft geloond. Beloftevolle spelers van 18 of 19 jaar werden in de kern opgenomen. Buiten één Nederlander zijn het allemaal jongens uit het Antwerpse. Verder zoeken we het niet. Het zijn studenten, niemand bij Sasja heeft een profstatuut. Dat geldt ook voor mij.”

Ambities

Op de tweede speeldag zakt Houten af naar sporthal Sorghvliedt. Zowel het Nederlandse Houten als Sasja begonnen op de openingsspeeldag met een nederlaag. “Dit is een tegenstander binnen onze mogelijkheden. Het zijn dit soort wedstrijden waarin we puntjes moeten sprokkelen”, blikt T1 Jacobs vooruit. “Hoge ambities koesteren we niet. Laat ons in eerste instantie proeven van SuperLeague. Ervaring opdoen en bovenal het behoud veiligstellen. De focus ligt op integratie en groei, niet in onmiddellijke successen.”

Vader-zoon

Alex Jacobs is nog steeds aan de club verbonden. Boegbeeld en vader van Kevin is assistent van het A-team en spitst zich toe op de tweede ploeg. “Veldwerk lukt hem niet meer zo goed, maar zijn raad neem ik graag aan. Soms stuurt hij mij nog bij”, aldus Kevin Jacobs., die ook verbonden is aan de gloednieuwe Vlaamse handbalacademie op Linkeroever.

De kern: Trari Badr, Riské Dre, Andre Seth, Puchkouski Dzmitry, van der Ent Nick, Stienen Evert, Oosters Zico, Verhoeven Bas, Van Ransbeeck Koenraad, Van Gestel Kobe, Heyvaert Senne, Trari Qamar, Geens Broes, De Loose Ferre, Stienen Dries, Dierick Ferre, Vanslype Victor, Van Thielen Ilias, Doms Lennert.